Blokirano 165.000 računa građana

Bez autora
Sep 01 2011

U Hrvatskoj je blokirano 165.000 računa građana, a građani su otvorili 78.142 posebna računa radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti. Od iznosa nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnoga oštećenja. Tu je i iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako su primanja manja od prosječne plaće, iznos koji ne podliježe ovrsi je dvije trećine primanja, što služi za osnovne životne troškove. U Fini ne iznose podatke o najčešćim razlozima ovrha (režije, računi za telefon, TV pretplata i dr.) navodeći kao razloge poslovnu etiku i zaštitu podataka klijenata, a ne žele otkriti ni podatke o najčešćim pokretačima ovrha. Prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, te ovrhe od početka ove godine provodi Fina i to po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti. Prema odredbama zakona, sve osnove za plaćanje dostavljaju se u Finu, koja vodi Jedinstveni registar računa.

Blokirano 165.000 računa građanaU Hrvatskoj je blokirano 165.000 računa građana, a građani su otvorili 78.142 posebna računa radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti, doznaje se iz Financijske agencije (Fina).

Od iznosa nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnoga oštećenja. Tu je i iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako su primanja manja od prosječne plaće, iznos koji ne podliježe ovrsi je dvije trećine primanja, što služi za osnovne životne troškove.

U Fini ne iznose podatke o najčešćim razlozima ovrha (režije, računi za telefon, TV pretplata i dr.) navodeći kao razloge poslovnu etiku i zaštitu podataka klijenata, a ne žele otkriti ni podatke o najčešćim pokretačima ovrha.

Čelnica Društva za zaštitu potrošača Potrošač Jadranka Kolarević kaže da za tu udrugu nije sporna potreba uredne naplate potraživanja i zaštite vjerovnika.

Prema Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, te ovrhe od početka ove godine provodi Fina i to po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti. Prema odredbama zakona, sve osnove za plaćanje dostavljaju se u Finu, koja vodi Jedinstveni registar računa, prenosi Hina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik